Opublikowano 02.11.2013
przez: Iwusia

Domowa pizza korona

Smakuje mi
Składniki:
Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól. Do garnuszka dodajemy łyżkę mąki, cukru oraz rozkruszone drożdże i pół szklanki letniego mleka. Całość mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W osobnej miseczce ubijamy całe jajka z pozostałym cukrem. Do miski z mąką wlewamy pozostałe mleko, jajka oraz wyrośnięte drożdże. Na koniec dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne i błyszczące oraz odchodzić od rąk i ścianek miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części.
Każdą część rozwałkujemy a następnie wycinamy okrąg. Środek smarujemy przecierem pomidorowym. Zachowując odstęp od brzegów ok 4 cm i układamy kawałki parówki.
Ciastem zawijamy parówki.
Środek parówek przecinamy i wywijamy na zewnątrz.
na środek układamy plasterki szynki, pomidora, papryki.
Na koniec układamy plasterki sera żółtego.
Pizze wkładamy do piekarnika na 220'C i pieczemy ok 12 min. na złoty kolor. Smacznego !!


* Z przepisu wychodzą dwie średniej wielkości pizze.

Wybrane składniki:
komentarze (0)
Musisz być zalogowany, by komentować