Opublikowano 29.12.2011
przez: Doradca Smaku

Golonka pieczona wieprzowa podana na puree z grochu z majerkankiem i kwaśną kapustą

Smakuje mi
Składniki:
Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone golonki zalać solą peklową rozpuszczoną w 2 litrach wody i odstawić na ok. 3 dni. Następnie golonki włożyć do wrzątku, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i gotować do miękkości. Ugotowanie golonki wyjąć z wywaru, naciąć skórę i piec w temperaturze 140°C, aż do momentu zrumienienia się skórki.

Kapustę zalać wodą i gotować na małym ogniu przez ok. godzinę, pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki oraz pokrojonej w kostkę, a następnie roztopionej słoniny i cebuli przygotować zasmażkę, dodać do kapusty, doprawić płaską łyżeczką kminku i dusić przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Groch gotować w osolonej wodzie wraz z marchewką i ziemniakami. Gdy będzie miękki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i ewentualnie doprawić do smaku masłem.

Golonkę podawać na gorącej kapuście, z aromatycznym purée z grochu i sosem powstałym podczas pieczenia.

Wybrane składniki:
komentarze (0)
Musisz być zalogowany, by komentować